Sergio Heredia – La Vanguardia – 2/07/2014

“Let’s Gowex, la xarada Pescanova. El seu preu objectiu es troba en zero euros”, diu l’informe de 93 pàgines de Gotham City Research, controvertida firma d’inversió dels Estats Units. 

L’assumpte ha reobert el debat sobre la capacitat d’intervenció de qualsevol firma d’inversió en el mercat borsari. Alguns interpreten que analistes com Gotham es limiten a defensar “el seu negoci”: prenen posicions curtes en una companyia i després emeten un informe, a favor o en contra. D’altres entenen que aquesta pràctica, encara que legal, està molt lluny del sentit ètic.

El cas és que, en un no-res, Let’s Gowex –valor tecnològic relativament desconegut pel petit inversor, encara que molt interessant per a l’accionista més atent– es va desplomar un 46,2% al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), on cotitza des del juny del 2011. 

Queda clar que les conseqüències del desafiament de Gotham van ser immediates. Fins al moment de la publicació de l’informe, que va sortir a la llum al voltant de les 10.30 h, amb prou feines s’havia negociat un volum de 350.000 euros de Let’s Gowex al mercat. Tot i això, des d’aleshores i fins al migdia, la seva activitat es va multiplicar fins als 15 milions: desconcertats, els inversors van sortir en massa a vendre, de manera que els títols de la tecnològica, que la vigília es movien sobre els 20 euros, es van enfonsar fins als 10,7. En una sessió, la firma, especialitzada en la instal·lació de connexions per wi-fi en ciutats i administracions, es va aprimar 660 milions d’euros, fins a 774. “Una patacada considerable”, va dir Christian Torres, soci director de Solventis.

El cert és que Let’s Gowex va reaccionar després, ja a la tarda, emetent un comunicat en el qual titllava l’informe de Gotham d’informació manifestament falsa,

més enllà de no ajustar-se a la realitat”, i anunciant mesures judicials contra la firma inversora. Tot i això, alguns analistes van qualificar de “pobra” la resposta de Let’s Gowex. “Cal una conferència de premsa, una resposta que serveixi per tranquil·litzar els inversors”, va dir Torres. 

L’assumpte va mantenir revoltats un bon ventall d’experts, i va col·locar Gotham City sota la lupa. No és la primera vegada que passa: a l’abril, la firma va posar sota sospita entre el 42% i el 80% dels actius de Quindell, firma britànica que va perdre el 39% en un dia. Abans, s’havia posicionat contra les nord-americanes Ebix i Tile Shop. Tampoc no és l’única que pren decisions així. Al seu dia, Muddy Waters va emetre informes contra NQ Mobile, AMT o Olam International. 

Després de publicar que el 90% dels ingressos de Let’s Gowex no existeixen o que el conseller delegat de la firma, Jenaro García, “va ser director d’Advanced Refractive Technologies, un frau menor les participacions del qual van ser revocades per l’US Securities and Exchange Commission”, Gotham va admetre que, “en la data de publicació de l’article, podríem tenir posicions a llarg o curt en accions de les companyies que cobrim”. 

Aquesta última declaració va causar més estupor entre els analistes, que es pregunten com és possible que l’informe de Gotham s’allunyi tant del consens de firmes que cobreixen el valor. De les cinc que cobreixen Let’s Gowex, segons Bloomberg, tres d’elles recomanen comprar títols de la tecnològica i les altres dues, mantenir-los. Ningú no parla de vendre. 

Torres diu que Let’s Gowex es troba entre l’espasa i la paret. “Per refer-se, haurà de recomprar accions o comptar amb un inversor institucional que cregui en els seus números”, va dir.

Fuente: La Vanguardia